„Turbūt nesunku įsivaizduoti, kiek bus reportažų apie visas šias pratybas. Kiek kalbų pasakys G. Landsbergis, I. Šimonytė ir Laurynas Kasčiūnas ir viso to nereiks žymėti, kad tai politinė reklama.“

Dainius Gaižauskas. Karinės pratybos per visus rinkimus?

2024 04 18

Kaip esu ne kartą sakęs (beje, tą jau patvirtina ir apžvalgininkai), konservatoriai gyventojų gąsdinimo karu taktiką pasirinko rinkiminės kampanijos ašimi ir ją naudos per visus trejus rinkimus. Visi suprantame, kad išgyvenimo instinktas žmogui yra pats stipriausias, o po karo baimės jausmu galima paslėpti visas šios valdžios padarytas klaidas. Karo eskalacija konservatoriams yra vienintelė viltis išsilaikyti valdžioje ir kitą kadenciją.

Dabar pažiūrėkime, kaip partijos lyderis Gabrielius Landsbergis ir premjerė Ingrida Šimonytė išnaudoja jiems suteiktus valdžios instrumentus, kurie paremti visų mokesčių mokėtojų pinigais. Šiais metais valdžia vykdys net penkias didžiules karines pratybas Lietuvoje, ir būtų naivu sakyti, kad tai tik sutapimas, jog jos vyks rinkiminiais metais. Karo partijos rinkimų programa įsibėgėja.

Balandžio mėnesį prasidės Lietuvos ir Lenkijos karių pratybos. Prieš pat Prezidento ir Europos Parlamento rinkimus prasidės intensyvioji didžiausių NATO pratybų fazė – Lietuvoje treniruosis daugiau nei 20 tūkstančių šalies ir sąjungininkų karių.

„Bus didžiulis matomumas kariuomenės Lietuvoje, tai turėtų būti pastebėta ir (...) turės efektą mūsų visuomenei. Keliais judės daug technikos, gali būti ir trikdžių ar įvykių. Pranešame gyventojams, kad tokia technika važinės, raginame elgtis atsakingai tiek lenkiant, tiek prasilenkiant, taip pat bendraujant su kariais“, – žurnalistams sakė Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Birželio 4-21 d. Lietuvos teritorijoje (Baltijos jūroje) vyks bendros Lietuvos ir kitų valstybių karinių vienetų tarptautinės karinės pratybos „Baltijos operacija 2024“. Jose vienu metu dalyvaus ne daugiau kaip 10 000 kitų valstybių karių ir karinėms pajėgoms priskirtų civilių tarnautojų.

Pastaba: rinkimai į Europos Parlamentą vyks birželio 9 dieną.

Artėjant Seimo rinkimams aktyvuosis komendantūrų pratybos. Dalyvauti šiose pratybose bus pašaukti 2500 aktyviojo rezervo karių, dar keli tūkstančiai bus pakviesti trumpai informacijos sutikrinimo procedūrai. Be to, bus testuojama komendantūrų veikimo sistema, tam tikru pratybų etapu kai kurie miestų pramoniniai objektai ir jų teritorijos bus paskelbtos karinėmis teritorijomis. Aktyvusis rezervas bus treniruojamas ir neseniai pristatytame karinių komendantūrų kontekste kartu su Šaulių sąjunga ir vyriausybinėmis bei nevyriausybinėmis organizacijomis.

Pastaba: šios pratybos prasidės gegužės 1 dieną, o rezultatų aptarimas vyks nuo rugsėjo 1 d. iki pat Seimo rinkimų.

O jau prieš pat pat parlamento rinkimus Lietuvoje pirmą kartą bus surengtos ypač didelio masto mobilizacijos pratybos pagal patvirtiną viešą Valstybės gynimo planą ir jame įtvirtintą visuotinį gynybos principą. Šių pratybų metu ruoštis mobilizacijai bus mokomos ne tik valstybės institucijos, privatus sektorius, nevyriausybinės organizacijos, bet ir visi Lietuvos piliečiai.

Turbūt nesunku įsivaizduoti, kiek bus reportažų apie visas šias pratybas. Kiek kalbų pasakys G. Landsbergis, I. Šimonytė ir Laurynas Kasčiūnas ir viso to nereiks žymėti, kad tai politinė reklama.

Kol bus kalbama apie karą ir gynybą, niekas nekalbės apie švietimą, sveikatą, pensijas, maisto ir energetikos kainas, naikinamus regionus, praloštus 40 milijonų ar nusavintus 160 milijonų bei korupcijos apraiškas Krašto apsaugos ministerijoje.

Todėl neapsigaukite dėl tokios rinkiminių dūmų miglos, pučiamos visiems į akis.