„Partnerystės įstatymo rengėjai liberalai ir jiems prijaučiantys konservatoriai manipuliuoja šeimos sąvoka ir, bandydami paslėpti homoseksualių asmenų šeimų įteisinimą, kuriam nepritaria didžioji visuomenės dalis apklausose, imasi teisinės inžinerijos priemonių.“

Šešėlinės Vyriausybės posėdyje ekspertai diskutuos, kaip apsaugoti šeimos institutą ir išvengti politikų manipuliacijų teise partnerystės įstatymo projekte

2021 05 18

Rytoj, gegužės 19 d., trečiadienį, 14 val. Seime (III r. Konferencijų salė) vyks Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suformuotos šešėlinės Vyriausybės posėdis. Pirmoje posėdžio dalyje dalyvauja ir šeimos instituto klausimais teisėje pasisakys R. Clarke – advokatas, atstovaujantis EŽTT ir kitų aukščiausių teismų bylose, ADF international direktoriaus pavaduotojas, V. Turonis – teisininkas, konstitucinės teisės ekspertas, A. Globys – Laisvos visuomenės instituto valdybos pirmininkas, dr. P. Čerka - advokatas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas.

„Partnerystės įstatymo rengėjai liberalai ir jiems prijaučiantys konservatoriai manipuliuoja šeimos sąvoka ir, bandydami paslėpti homoseksualių asmenų šeimų įteisinimą, kuriam nepritaria didžioji visuomenės dalis apklausose, imasi teisinės inžinerijos priemonių. Šiame posėdyje tai aptarsime su specialistais ir su šešėliniu ministrų kabinetu padarysime pareiškimą, kurį išplatinsime visiems Seimo nariams bei visuomenei, kad visiems būtų aišku, kaip valdančiųjų manipuliacijas mato ir vertina teisininkai“, – sako šešėlinis Premjeras Ramūnas Karbauskis.

Šio klausimo Šešėlinėje Vyriausybėje viešą svarstymą paskatino valdančiųjų parengtas partnerystės įstatymo projektas, kuriame partnerystei apibrėžti kopijuojama 2011 m. Konstitucinio Teismo nutarime suformuluota „šeimos“ sąvoka „šeimos samprata grindžiama šeimos narių tarpusavio atsakomybe, supratimu, emociniu prieraišumu, pagalba ir panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“. Partnerystės įstatymo iniciatoriai vietoje žodžio „šeima“ įrašė žodį „partnerystė“ bei paliko visus Konstitucinio Teismo nutarime išvardintus „šeimos“ turinio ypatumus.

Šešėlinis kabinetas taip pat atkreipia dėmesį, kad nors partnerystės įstatymo rengėjai deklaruoja bandą išvengti nuorodų į vaikus ir vaikų įsivaikinimą, jie tuo pačiu metu kuria dviejų rūšių šeimas, kurių viena neturės įsivaikinimo galimybės, taigi, galės bet kuriuo metu deklaruoti esanti diskriminuojama. Tai reiškia, kad taip sukuriama prielaida asmenis ginti savo teises teisme ir reikalauti įsivaikinimo.

Antroje posėdžio dalyje bus keliamas klausimas, kodėl I. Šimonytės Vyriausybė suskubo valstybės valdomas įmones pertvarkyti į akcines bendroves. Šešėlinis švietimo ministras akademikas E. G. Jovaiša pristatys švietimo sistemos problemas ir Vyriausybės klaidas. Šešėlinė teisingumo ministrė A. Širinskienė pristatys narkotikų dekriminalizavimo alternatyvas, kurios skatintų jaunų žmonių gydymąsi ir dalyvavimą reabilitacijos programose, ir tokiu atveju juos apsaugotų nuo teisinių pasekmių, tačiau kartu nereikalautų narkotinių medžiagų dekriminalizavimo, kurį taip stumia valdantieji.

Visa informacija apie posėdį ir su juo susijusius klausimus plačiau skelbiama svetainėje www.lvzs.lt, Šešėlinės Vyriausybės paskyroje.