Šešėlinė Vyriausybė siūlo nedelsiant pateikti Seimui LR Vyriausybės išvadą dėl Pacientų teisų ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisų, kuriomis būtų įteisintas dėl vakcinacijos patirtos žalos atlyginimas.

Šešėlinė Vyriausybė valdančiuosius ragina vengti etikečių klijavimo ir susitelkti kovoje prieš koronavirusą

2021 11 16

Atsižvelgdama į Lietuvos Respublikos Prezidento iniciatyva sušauktą partijų lyderių ir ekspertų pasitarimą dėl COVID–19 pandemijos valdymo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos šešėlinė Vyriausybė pakartotinai teikia savo siūlymus, kurie, ministrų kabineto narių nuomone, prisidėtų prie efektyvesnio pandemijos valdymo.

„Vakcinacijai išliekant pagrindine ir efektyviausia pandemijos priemone, Lietuva ženkliai atsilieka nuo pažangiausių valstybių pagal vyriausio amžiaus grupės skiepijimą. Tuo tarpu ši grupė išlieka labiausiai pažeidžiama“, – teigia šešėlinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Todėl, pasak jo, šešėlinė Vyriausybė siūlo nedelsiant įgyvendinti šias vakcinacijos skatinimo priemones:

· Išplėsti galimų išmokų pasiskiepijus gavėjų grupę iki LVŽS siūlytų 65+;
· Užtikrinti, kad kiekviena poliklinika ir šeimos gydytojo kabinetas turėtų vakcinas. Šiuo metu turint vakcinų perteklių nėra jokios būtinybės vengti dalies nepanaudotų vakcinų utilizavimo jei neateitų visi kviestieji pasiskiepyti;
· Užtikrinti, kad nedelsiant būtų koreguojami reikalavimai vaistinėms ir skiepytis būtų galima visose vaistinėse, kuriose dirba vaistininkas;
· Užtikrinti, kad pas kiekvieną nepasiskiepijusį senjorą skiepijimo komanda apsilankytų asmeniškai. Siūlome kurti pakankamas finansines paskatas medikams, skatinančias tokią veiklą pagal galimybes vykdyti ir savaitgalį;
· Ministerija privalo imtis lyderystės ir procesų koordinavimo, nuolat stebint vakcinacijos procesus savivaldybėse ir imtis aktyvių veiksmų bei pagalbos teikimo ten, kur procesas nėra sklandus.

Daliai visuomenės išsakant baimes dėl galimų vakcinų šalutinių poveikių, šešėlinė Vyriausybė siūlo nedelsiant pateikti Seimui LR Vyriausybės išvadą dėl Pacientų teisų ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisų, kuriomis būtų įteisintas dėl vakcinacijos patirtos žalos atlyginimas.

Ji taip pat siūlo valdančiųjų atstovams vengti bet kokio visuomenės priešinimo ir etikečių klijavimo. Vis gausesnėse mokslinėse publikacijose aiškiai teigiama, kad spaudimas visuomenei gali didinti nepasitikėjimą vakcinomis ir kurti priešingą efektą. Tokį fenomeną ir stebime Lietuvoje. Todėl turi būti nedelsiant imtasi priemonių užtikrinant reikiamą komunikaciją COVID-19 tema. Komunikacijos metu turėtų būti aiškiai atsakoma į visuomenei kylančius klausimus ir baimes.

Šešėliniai ministrai taip pat atkreipia šalies vadovo ir valdančiųjų dėmesį, jog taip ir neįvykęs komunikacijos kampanijos pirkimo konkursas yra nedovanotino aplaidumo pavyzdys. Komunikacija reikalinga nedelsiant, todėl turi būti ieškoma būdų jos pirkimus įvykdyti per maksimaliai trumpą laikotarpį.

Taip pat turi būti sprendžiama COVID-19 valdyme dalyvaujančių institucijų vadovų nebuvimo problema. Atleidus vadovus nebuvo įvertintos naujų vadovų pritraukimo rizikos ir šiuo metu esminės įstaigos paliktos be vadovų. Tai taip pat turi būti nedelsiant išspręsta.

Kreipimasis įteiktas Lietuvos Respublikos Prezidentui, Ministrei Pirmininkei ir sveikatos apsaugos ministrui. Kreipimosi tekstą galite rasti čia