LVŽS frakcijos nariai primena, jog negalima ingoruoti fakto, kad nelegalių migrantų tiek jau esančių Lietuvoje, tiek judančių link Lietuvos ir Lenkijos sienų su Baltarusija yra gerai koordinuojami.

LVŽS ragina valdančiuosius derinti veiksmus su sąjungininkais ir daugiau nebeimprovizuoti kovos su nelegalia migracija

2021 11 09

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) dirbantys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) frakcijos nariai Dainius Gaižauskas ir Jonas Jarutis kilus neramumams prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos ragina Lietuvos valdančiuosius solidarizuotis su Lenkija, Lietuvai ir Lenkijai derinti tarpusavyje veiksmus, o ne improvizuoti veiksmus, kurie padarys daug žalos tiek Lietuvai, tiek santykiams su Lietuvos sąjungininke ir kaimyne Lenkija.

„Mums kelia nerimą valdančiosios daugumos planas stabdyti nelegalius migrantus, juos įsileidžiant į mūsų teritoriją, po to išskirstant mažomis grupelėmis ir grąžinant atgal į Baltarusiją. Su tokiu valdančiųjų planu Lietuva labai stipriai paves lenkus, kuriems pirmiems šiąnakt teko atlaikyti nelegalių migrantų bandymą šturmuoti Baltarusijos ir Lenkijos sieną“, – sako NSGK narys, Seimo vicepirmininkas Jonas Jarutis. Pasak jo, Lietuvos ir Lenkijos veiksmai turi būti derinami.

„Lietuvoje praėjusią savaitę lankėsi Lenkijos gynybos komiteto nariai su kuriais NSGK jau aptarėme susidariusią situaciją pasienyje ir tarėmės koordinuoti bendrus veiksmus, nes hibridinės atakos taikomos tiek prieš mūsų valstybes, tiek visą ES. Mes turime derinti savo veiksmus su kolegomis iš Lenkijos ir elgtis vienodai, taikant atgrasymo ir neįleidimo politiką, kas neblogai veikė pastaruosius mėnesius. Ir tam turi būti sutelktos pasienio tarnybos, policijos, kariuomenės pajėgos. Jeigu elgsimės taip, kaip siūlo valdantieji, nepadės nei nepaprastoji padėtis, nei sąjungininkai“, – sako J. Jarutis.

NSGK pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas ragina valdančiuosius realiai vertinti situaciją, neimituoti veiksmų, po kuriais slepiama nekompetencija ir vietoje politinio blaškymosi viešojoje erdvėje, pasitelkti abiejų valstybių Lietuvos ir Lenkijos bei sąjungininkų strategus.

„NATO gali stabdyti tokius hibridus. Tai jau buvo daryta kelis kartus, kai kilo panašios grėsmės dėl masinių migrantų srautų. O ir tik taip galime sutelkti paramą iš kitų valstybių bei solidžiai prisijungti prie Lenkijos dabartinės situacijos“, – teigia D. Gaižauskas.

LVŽS frakcijos nariai primena, jog negalima ingoruoti fakto, kad nelegalių migrantų tiek jau esančių Lietuvoje, tiek judančių link Lietuvos ir Lenkijos sienų su Baltarusija yra gerai koordinuojami.

„Tuo pačiu metu, kai Lenkijos sienos link pajudėjo nelegalių migrantų kolona, Lietuvoje visose pabėgėlių stovyklose prasidėjo neramumai. Tai rodo, kad šie veiksmai yra koordinuojami ir tai, kad Lietuvoje pabėgėlių stovyklose yra infiltruoti žmonės, kurie koordinuoja veiksmus ir organizuoja neramumus. Tai dar kartą įrodo, kad ši pabėgėlių krizė yra dirbtinai sukelta tam, kad keltų sumaištį ir provokuotų konfliktus”, – sako J. Jarutis.