„Visiems abejotojams, kurie mokate naudotis kompiuteriu, turbūt nesudarys didelių problemų, įsivesti į paprasčiausią paiešką – „covidas", „Šiaurės Italija“, „mirusiųjų skaičiai“

Aurelijus Veryga ragina žmones likti budrius ir nepasitikėti visuomenę klaidinančiais veikėjais

2020 09 01

Sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos vadovas Aurelijus Veryga ragina visuomenę nepasitikėti vis aktyviau platinama klaidinga informacija, neigiančia koronaviruso keliamą grėsmę. Tai ministras kalbėjo spaudos konferencijos metu.

„Visiems abejotojams, kurie mokate naudotis kompiuteriu, turbūt nesudarys didelių problemų, įsivesti į paprasčiausią paiešką – „covidas", „Šiaurės Italija“, „mirusiųjų skaičiai“. Galite pasižiūrėti dokumentiką, ką teko išgyventi šalims, kurioms labiau nepasisekė nei Lietuvai ir kurios savo piliečius kariniais sunkvežimiais naktimis turėdavo gabenti į kapines, nes dienomis tas gyventojams keldavo didelį stresą.

Kai kurioms šalims teko ledo arenas pritaikyti kūnams laikyti, nes daugiau nebuvo kur. Galiu tik priminti, kad ir Lietuva tokiam scenarijui ruošėsi ir buvo suskaičiavusi, kiek turi šaldytuvų vagonų. Bet to neprireikė, nes elgėmės atsakingai“, – kreipimesi kalbėjo A. Veryga.

Ministro teigimu, tai, jog Lietuva yra viena iš geriausiai su pirmąja pandemijos banga besitvarkančių valstybių, sudarė prielaidas įvairiems populiarumo trokštantiems veikėjams kurti sąmokslo teorijas, neigiančias koronaviruso grėsmę.

„Dar kartą norėčiau paprašyti – jei kyla abejonių, dabar reikėtų žiūrėti ne Baltarusijos televiziją ar klipus, kuriuos siuntinėja abejotini mokslininkai, bet klipus, kuriuos kuria nepriklausoma žiniasklaida“, – teigė A. Veryga.

Pasak Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio, mūsų šaliai pirmąją bangą sėkmingai įveikti padėjo tautos vieningumas ir greitai per bendruomenes išplitęs supratimas, jog kiekvienas asmeniškai esame atsakingas ne tik dėl savo, bet ir artimųjų saugumo.

Savo sveikinime Mokslo ir žinių dienos proga R. Karbauskis linkėjo išlikti racionaliems ir rūpestingiems, kokiais mes tikrai mokame būti. „Virusas tikras, nors tai bando paneigti įvairūs populiarumo besivaikantys visuomenės veikėjai. Reikalingos ir apsaugos priemonės, nes jos skirtos tam, kad apsaugotų mus, nors tai ir nepatogu“, – pabrėžė LVŽS pirmininkas.