Tikimasi, kad tai paskatins vaistų kainų mažėjimą ir jie taps labiau prieinami visuomenei

Supaprastinus registraciją vaistai rinką pasieks greičiau

2020 07 17

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, įteisinantį greitesnę vaistų registravimo tvarką. Tai reiškia, kad nuo šiol nauji vaistai rinką pasieks greičiau. Iki šiol jų registracija užtrukdavo maždaug metus.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos inicijuotas ir sveikatos apsaugos ministro pasirašytas įsakymas taip pat sudarys sąlygas didesnei konkurencijai vaistų rinkoje. Tikimasi, kad tai paskatins vaistų kainų mažėjimą ir jie taps labiau prieinami visuomenei.

2020 m. liepos 14 d. įsakymu įteisinta vadinamoji Nulinės dienos procedūra, kuri leidžia įtraukti vaistą į Lietuvos vaistinių preparatų registrą per itin trumpą laiką – 44 dienas, neskaičiuojant laiko trūkumams šalinti.

Tai yra supaprastinta pakartotinė savitarpio pripažinimo procedūra, kurios metu Lietuva besąlygiškai pripažintų vaisto, kuris kitose Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybėse registruotas pagal savitarpio pripažinimo ar decentralizuotą procedūrą, registraciją, kai pateikiama registracijos byla, identiška referencinei valstybei pateiktai bylai. Kitaip tariant, nulinės dienos procedūra būtų taikoma tiems vaistams, kurių kokybė, saugumas ir veiksmingumas buvo įvertinti kitų EEE (mažiausiai dviejų atskirų) valstybių įgaliotų institucijų ekspertų ir parengtas vertinimo protokolas.

Nulinės dienos procedūra yra taikoma Maltoje, Kipre, Islandijoje.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija