Venecijos komisija yra patariamoji Europos Tarybos institucija, sudaryta iš nepriklausomų konstitucinės teisės ekspertų

Informacija apie D. Žalimo ir konservatorių santykius pateikta Europos Tarybos Venecijos komisijai

2020 07 01

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė Europos Tarybos Venecijos komisijai pateikė portale delfi.lt paviešintą informaciją bei dokumentus apie Konstitucinio Teismo pirmininko D. Žalimo bendradarbiavimą su konservatorius atstovaujančiais politikais, nors Konstitucinio Teismo įstatymas draudžia šio teismo teisėjams dalyvauti politinių partijų, politinių organizacijų bei kitoje politinėje veikloje.

„Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija – asociacijos „Sąjūdis prieš Astravo AE“ protokolai, kuriuose fiksuoti žinomų politikų pokalbiai - rodo, kad konservatoriai siekia daryti įtaką Konstitucinio Teismo pirmininkui. Kaip matyti už paviešintų konservatorių posėdžių protokolų, D. Žalimas kviečiamas į susitikimus, panašu, kad su juo siekiama derinti konservatorių kreipimaisi į Konstitucinį Teismą, jis prašomas parengti konservatorių inicijuojamų įstatymų aiškinamuosius raštus. Tokia veikla diskredituoja tiek politikus, kurie bet kokia kaina siekia Teismo pirmininko dėmesio ir nori jį paversti savo įgeidžių tenkintoju, tiek ir patį Teismą, nes pamina jo politinį neutralumą, mažina pasitikėjimą. Europos Tarybos Venecijos komisija, kuri kuruoja konstitucinės teisės klausimus, turi būti informuota apie Lietuvoje galinčias kilti grėsmes Konstitucinio Teismo veikimui bei demokratijos pamatams, kuriuos tas Teismas turi stiprinti, nes tokios situacijos, kaip susiklosčiusi dabar, toleruoti jau negalima. Ji tampa pavojinga valstybei“, – sako Seimo narė Agnė Širinskienė.

D. Žalimas, prieš tapdamas Konstitucinio Teismo pirmininku, buvo aktyvus TS-LKD narys.

„Lietuvoje gyvuojantis posakis, kad esame švogerių kraštas, negali nulemti, kad klostytųsi neigiamos tradicijos, kad teisingumas būtų suprantamas tik pagal tai, kuriai politinei ar kitai interesų grupei priklausai. Aukščiausią galią turinčios institucijos turi puoselėti pavyzdinę praktiką, kuri inspiruotų visą visuomenę elgtis teisingai, atsakingai atlikti savo pareigas“, – sako Seimo narė.

Venecijos komisija yra patariamoji Europos Tarybos institucija, sudaryta iš nepriklausomų konstitucinės teisės ekspertų. Ji sukurta 1990 m., po Berlyno sienos griūties, kai skubiai reikėjo konstitucinės pagalbos Vidurio ir Rytų Europoje valstybėms atkuriant nepriklausomybę.