Pagal priemonę „Turizmo inovacijos“ įmonės vienu projektu galės gauti iki 38,5 tūkst. eurų, turizmo verslo asociacijos – 66 tūkst. eurų

Turizmo sektoriaus skatinimo priemonių įgyvendinimas įgauna pagreitį

2020 06 10

Šiandien ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas Vyriausybėje pristatė turizmo sektoriaus skatinimo priemonių pažangą ir kokie veiksmai planuojami siekiant skatinti sektoriaus atsigavimą.

Pasak Ž. Vaičiūno, prieš savaitę startavusi priemonė „Turizmo inovacijos“, kuri sudarys galimybę turizmo sektoriui nedelsiant persiorientuoti į inovatyvias veiklas, sulaukia didelio populiarumo – iki birželio 10 d. jau yra gautos 55 paraiškos, kurių vertė – daugiau kaip 1,36 mln. eurų. Priemone gali pasinaudoti turizmo paslaugas teikiančios įmonės ir turizmo verslo asociacijos.

Pagal priemonę „Turizmo inovacijos“ įmonės vienu projektu galės gauti iki 38,5 tūkst. eurų, turizmo verslo asociacijos – 66 tūkst. eurų. Didžiausia galima finansavimo turizmo paslaugoms kurti ir tobulinti suma – 20 tūkst. eurų, turizmo paslaugų rinkodarai – 10 tūkst. eurų, turizmo sektoriaus darbuotojų mokymams – 5-30 tūkst. eurų. Projektai turės būti įgyvendinti iki 2020 m. lapkričio 30 d., paraiškas priima Mokslo ir inovacijų agentūra (MITA) iki rugpjūčio 31 d. Pagal priemonę numatoma paskirstyti apie 2 mln. eurų.

„Apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuje jau matome pozityvias tendencijas ir jei nuo karantino pradžios šiame sektoriuje buvo įdarbinta apie 1,3 tūkst. mažiau asmenų nei atleista, tai per pastarąją savaitę įdarbinta 1,4 tūkst. daugiau darbuotojų šiame sektoriuje nei atleista. Žinoma, tai susiję ir su sezono pradžia, bet situacija yra tikrai gerėjanti ir pačio sektoriaus atstovai, įmonių vadovai gerokai pozityviau vertina šiandienos situaciją“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Ž. Vaičiūnas.

Priemonė „Paskolos turizmo paslaugų teikėjams“, kuria galės pasinaudoti kelionių organizatoriai, klasifikuojamas turizmo paslaugas teikiančios apgyvendinimo įmonės bei maitinimo paslaugas teikiančios įmonės, ir priemonė „Draudimo garantijos kelionių organizatoriams“ startuos artimiausiu metu, iš karto po Europos Komisijos patvirtinimo.

Kalbėdamas apie kompensacijas kelionių organizatoriams dėl patirtų nuostolių už organizuotą turistų pargabenimą, ministras Ž. Vaičiūnas teigė, kad yra kreiptasi į visus kelionių organizatorius, kurie dėl ekstremaliosios padėties turėjo vykdyti nenumatytus organizuotus turistų pargabenimus ir iki birželio 12 d. pateikti informaciją apie pagrįstus patirtus nuostolius Ekonomikos ir inovacijų ministerijai. Ekspertai nuodugniai vertins kelionių organizatorių patirtus nuostolius ir tvirtins kompensavimo mechanizmus.

Taip pat jau pradėtas įgyvendinti 2 mln. eurų vertės turizmo rinkodaros priemonių paketas, administruojamas nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“.

„Rinkodarai skirtos lėšos reikšmingai prisidės prie sektoriaus atsigavimo – jomis finansuojamomis priemonėmis bus siekiama didinti turistų srautus iš užsienio šalių, palaikyti skrydžių ir kitą turimą infrastruktūrą bei skatinti vietinį turizmą. Artimiausiu metu numatomos žinomumo didinimo ir turizmo produktų bei skrydžių reklamos kampanijos, taip pat turinio kampanijos tikslinėse užsienio rinkose ir Lietuvoje bei pardavimų skatinimo veiksmai, tarp kurių – ir pasiūlymas apsistoti Lietuvos nakvynės paslaugas teikiančiose įstaigose. Nuo rudens kas trečią nakvynę Lietuvos apgyvendinimo įstaigose apmokės valstybė. Tikimės, kad papildoma paskata padės auginti turizmo paslaugų paklausą“, – teigė „Keliauk Lietuvoje“ direktorius Dalius Morkvėnas.

Šiuo metu ruošiama ir kompensavimo už medikams suteiktas turizmo paslaugas sistema. Nuo 2020 m. rugsėjo mėn. 1 d. iki 2020 lapkričio mėn. 30 d. Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, teikiantys sveikatos priežiūros paslaugas, turės galimybę įsigyti turizmo paslaugas, o paslaugų suteikimo kainą iki 200 eurų kompensuos valstybė. 10 mln. eurų vertės kompensacijos bus skirtos turizmo paslaugų vartojimui skatinti ir atsidėkoti medikams už darbą koronaviruso pandemijos metu.

Siekdama spartinti sienų atvėrimo procesus ir skatinti turistų iš daugiau šalių srautus, ministerija taip pat vykdo dvišales derybas su užsienio valstybėmis dėl žaliųjų koridorių atvėrimo turizmo tikslais. Ž. Vaičiūnas jau dalyvavo pokalbyje su Izraelio turizmo ministru, su kuriuo buvo aptarta galimybė atverti abiejų valstybių sienas ir sukurti tarpvalstybinį kelionių koridorių, taip pat su Sakartvelo ekonomikos ministre.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos informacija