2019 m. sausio 14 d. pranešimas žiniasklaidai

  Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis neigiamai vertina opozicijos pastangas vilkinti vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų ir jas lydinčių teisės aktų svarstymus. Šeštadienį opozicija net neleido pristatyti pataisų dėl vaiko teisių apsaugos tobulinimo – vos įtraukus R. Karbauskio projektą į Seimo rudens sesijos darbų programą, opozicijos atstovas paprašė padaryti pertrauką ir nukelti svarstymą iki kito posėdžio, kuris buvo planuojamas tik vasario viduryje.

„Esame pripratę, kad opozicija, siekdama bet kokia kaina stabdyti ar vilkinti mūsų siūlomų sprendimų priėmimo procesus Seime, naudojasi visomis Seimo statute numatytomis procedūromis. Tačiau šis epizodas skaudus tuo, kad neapykantos nepavyksta užgniaužti net sprendžiant itin jautrias ir aktualias problemas, šiuo atveju – susijusias su vaikų teisių užtikrinimu. Toks poelgis tik sustiprina įspūdį, kad opozicijai svarbi tik ji pati ir jos menama kova su Karbauskiu, o ne šalies reikalai ir visuomenės lūkesčiai“, – sako LVŽS seniūnas. Pasak jo, įstatymo priėmimo vilkinimas sukuria palankias sąlygas pseudopolitikams, kurie klaidina visuomenę ir politinių dividendų siekia krautis iš vaikų ir šeimų nelaimių.

Projektą R. Karbauskis registravo po pasitarimų su nevyriausybinėmis organizacijomis. Pasitarimai vyko Seime jau pradėjus nagrinėti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas Vaiko teisų apsaugos sistemos pataisas, numatančias, kad vaikai iš šeimos taip pat būtų paimami tik kraštutiniu atveju. Šios pataisos buvo pateiktos gruodį reaguojant į visuomenėje kilusį rezonansą dėl iš šeimos paimtų vaikų. Po pateikimo Seime joms pritarta bendru sutarimu.

„Nevyriausybinės organizacijos ir ekspertai pasitarimuose įvertino naują ministerijos projektą ir pasiūlė jį papildyti. Pasitarus su teisininkais buvo nuspręsta, kad siekiant užtikrinti vaiko teisių apsaugą į pastabas turi būti įsiklausyta. Taip, pavyzdžiui, pataisose numatyta nuostata, kad pirmenybė teigiama pagalbai šeimai, padedant jai geriau rūpintis savo vaikais, mokant socialinių įgūdžių ir tik tais atvejais, kai vaikui šeimoje nesaugu (jo sveikatai ar gyvybei gresia pavojus), vaikas gali būti paimtas. Be to, projekte siūloma užtikrinti, kad sprendžiant dėl vaikų paėmimo teisme tėvus privalo atstovauti advokatas, o valstybė advokato teisinę pagalbą turi garantuoti savo lėšomis – taip bus apginti nepasiturinčių tėvų interesai, kuomet jie negali pasisamdyti gynėjo“, – sako R. Karbauskis.

Politiko teigimu, nerimą kelia melagingų žinių dėl vaiko teisių apsaugą reglamentuojančių teisės aktų projektų gausa, todėl R. Karbauskis kviečia visuomenę pasitikėti valstybės institucijomis ir specialistais.

„Informuoju, kad Seimas priėmė sprendimą daryti nenumatytą posėdį artėjantį antradienį, todėl opozicijos pastangos trukdyti įstatymo pateikimą neturės ilgalaikių pasekmių. Esu tikras, kad vasarį Seimas priims reikiamas vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas ir įstatymas atitiks mūsų visuomenės lūkesčius“, – sako R. Karbauskis.

  Daugiau informacijos:

LVŽS frakcijos seniūnas

Ramūnas Karbauskis

El. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.