Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kviečia LR Prezidentą atsakingai atlikti šią prievolę ir nuraminti žmones, kad Lietuva nebus įtraukta į karą.

Ramūnas Karbauskis. Kreipiuosi į LR Prezidentą, nes tik dabar jo valioje, ar Lietuva dalyvaus išprovokuojant trečią pasaulinį karą

2024 03 22

Ketvirtadienį TV3 laidoje „Dienos pjūvis“ konservatorių kandidatas į krašto apsaugos ministrus Laurynas Kasčiūnas pareiškė, kad Lietuva jau išreiškė palaikymą „aukščiausiu lygmeniu“ Prancūzijos prezidento E. Makrono siūlymui siųsti karius į Ukrainą ir kad L. Kasčiūnas taip pat tam pritaria (žiūrėti nuo 29:38 min.).

Po šio interviu, galime daryti prielaidas, kad konservatoriai retoriką karo tema, pasikeitus ministrams, aštrins ir sieks, kad Lietuvoje būtų įvesta karo padėtis. Tai reikš, kad šalyje būtų galima nerengti rinkimų, kol karas nesibaigs.

Siųsdami karius į Ukrainą, kuri pati sako, kad nenori NATO karių savo teritorijoje, konservatoriai Lietuvą paverčia trečio pasaulinio karo kurstytojais ir pateisina Rusijos lūkesčius, kuri tik ir laukia, kada turės pretekstą apkaltinti NATO tiesioginiu dalyvavimu kare. Jau nekalbu apie tai, kad konservatoriams nusispjauti į tai, jei kare žus Lietuvos piliečiai.

Noriu atkreipti dėmesį, kad, mūsų duomenimis, rimtų diskusijų apie NATO karių siuntimą į kariaujančią Ukrainą nėra. Nėra nei NATO būstinėje, nei Europos Sąjungoje. Priešingai – Prancūzija kritikuojama dėl neadekvačiai mažos karinės paramos Ukrainai. NATO šalys, tarp jų ir Lietuva, įsipareigojusios padėti Ukrainai, nuolat siunčia ginklus bei humanitarinę pagalbą, tačiau siųsti karių į Ukrainą NEGALI net ir mokymo tikslais. Esame patikimi partneriai NATO ir vadovaujamės kolektyvinės GYNYBOS principais.

Tad šiandien LR Prezidentas Gitanas Nausėda turi nedelsiant atsakyti – ar L. Kasčiūnas, įvardindamas, kad E. Makrono siūlymui pritarta aukščiausiu lygmeniu, sako tiesą? Ar LR Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat mano, kad reikia siųsti Lietuvos karius į Ukrainą? Ar, kaip įprasta konservatoriams, aukščiausia valdžia Lietuvoje jiems yra jie patys – Vytautas ir Gabrielius Landsbergiai?

Prezidentas rinksis iš konservatorių siūlomų kandidatų į krašto apsaugos ministrus. Suprantame, kad situacija sudėtinga, nes ši partija iš pareigų nuėmė ministrą, kuris neleido kurstyti karo nuotaikų Lietuvoje. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kviečia LR Prezidentą atsakingai atlikti šią prievolę ir nuraminti žmones, kad Lietuva nebus įtraukta į karą.

Taip pat raginame Prezidentą imtis lyderystės ir pateikti visuomenei atsakymus dėl paliekančio ministro pareigas A. Anušausko išsakytų teiginių dėl korupcijos krašto apsaugos sistemoje. Jei yra bent menkiausia tikimybė, kad pinigai vagiami, mes negrįšime į jokius biudžeto gynybai didinimo svarstymus. Taip pat, kol nematysime, kad situacija dėl krašto gynybos valdoma, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į partijų susitarimą dėl gynybos negrįš. Mums svarbu, kad Lietuvos žmonės būtų saugūs.