„Šitoje situacijoje dar labiau nuvilia ir šokiruoja Prezidento Gitano Nausėdos vėl išreikštas pasitikėjimas Gabrieliumi Landsbergiu.“

Ramūnas Karbauskis. Ar Gabrielius Landsbergis paskelbs karą Kinijai? 

2024 01 27

Yra toks filmas – „Pagirios velniai žino kur“. Trumpa istorija: vyrukai išvažiuoja švęsti bernvakario, išgeria primaišę narkotikų, ir staiga dingsta laikas – jie prabunda po paros, nieko neprisimindami, kas įvyko.

Kur vedu? Šio filmo scenarijus priminė mūsų valdžios taip vadinamus „tūsus“ Taivane, kurie Lietuvai jau kainuoja milijardus, ir kainuos dar daugiau, nes Kinija ką tik pranešė stabdanti vizų išdavimą lietuviams.

Kas vieną iš pasaulio ekonomikos hegemonų Kiniją paskatino imtis dar rimtesnių priemonių, nei tos, kurias ši šalis jau taiko Lietuvos atžvilgiu?

Priminsiu, kad neseniai Kinija jau atšaukė savo diplomatus, pažemino diplomatinį rangą santykiuose su Lietuva nuo ambasadoriaus iki reikalų patikėtinio, o nutraukė ryšius su Lietuva po to, kai Gabrielius nusprendė pažaisti geopolitiką ir Lietuvoje atidarė Taivano atstovybę, nors tokio žingsnio – ekonominę atstovybę pavadinti ne Taipėjaus, o Taivano vardu, nedarė niekas kitas pasaulyje?

Dabartinės situacijos priežastis – mūsų Seimo delegacijos „pasibuvimas“ Taivane. Pažvelkime, kas gi tie Lietuvos Seimo „keliauninkai“ už Taivano pinigus?

Iš jų net septyni priklauso valdančiajai daugumai – Laisvės partijos atstovai Vytautas Mitalas, Tomas Vytautas Raskevičius, konservatoriai Matas Maldeikis, Arūnas Valinskas, Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė, Dalia Asanavičiūtė ir Andrius Vyšniauskas.

Tačiau šįsyk kyšiui už nemokamus apartamentus neatsispyrė ir Seimo opozicija.

Į Taivaną savaitei laiko išskrido ir socialdemokratai Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas, Seimo socialdemokratų frakcijos nariai Algirdas Sysas ir Liudas Jonaitis bei Darbo partijos veikėja, Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Ir visa tai – Taivane vykusių Prezidento rinkimų fone, kai oficialusis Pekinas neabejotinai buvo informuotas apie mūsų Mato Maldeikio krykštavimus socialiniuose tinkluose, kaip jie „pirmieji pasveikins išrinktąjį prezidentą“, kuris Kinijai yra lyg raudona skraistė koridos jaučiui!

Mūsų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, frakcijos nariai principingai atsisakė vykti, nors buvo raginami tai padaryti, ir pareiškė, kad tai dar labiau pakenks Lietuvai.

Mąstantys apie mūsų šalį, niekada nestatys jos į pavojų, niekada neaukos žmonių ekonominio gerbūvio, verslo plėtros galimybių ir, galų gale, savo Valstybės prestižo, kad ji tarptautinėje politikos arenoje atrodytų lyg provincialė išsišokėlė. Taip pat kyla rimtas klausimas, kas nurodinėja užsienio reikalų ministrui Gabrieliui, kuris dabar neva kalba, kad reikia santykius su Kinija atstatyti, bet išsiunčia delegatus į Taivaną ir toliau erzinti Kinijos?

O gal tai yra tos pačios Rusijos plano dalis - įžiebti kuo daugiau konfliktų, ir Landsbergis tai nuolankiai įgyvendina?

Juk tokie „išsišokėliai“ dabar naudingi yra tik savo tikslų siekiančiam Putinui, kuris tai puikiai išnaudoja savo propagandoje, ir tokią propagandą dar labiau stiprina G. Landsbergis su tuntu Seimo kvailių, kurie sektų paskui kiekvieną, kuris tik pašvilptų.

Įdomu, kaip būtų su jų drąsa, jei Lietuvai kiltų rimtas pavojus? Greičiausiai, nei vieno jų Lietuvoje neliktų. Nurodinėtų iš „užsienio“, ką mums, čia likusiems, daryti, kaip gintis ir pan.?

Tai gal jau laikas jiems pasakyti visiems laikams „sudie“? Artėja rinkimai. Žmonės, galvokite, ką rinksite, ir ką jie darys su Lietuva!

Šitoje situacijoje dar labiau nuvilia ir šokiruoja Prezidento Gitano Nausėdos vėl išreikštas pasitikėjimas Gabrieliumi Landsbergiu. Ar ne per daug klaidų leidžiama daryti dabartiniam užsienio reikalų ministrui?