„Dėkoju Jums už tai, kad kuriate Lietuvą ir nesate abejingi jos likimui, o Jūsų balsas lems, kokiu keliu Lietuva pasuks per penkerius metus, tad kviečiu aktyviai dalyvauti rinkimuose!“

Aurelijus Veryga. Dešimt rinkimų programos nuostatų valstybei, Tautai ir šeimai

2024 01 03

Kas penkerius metus demokratiškai apsisprendžiame, kam bus patikėta lyderystė Tautą telkti, vesti į priekį, būti Konstitucijos garantu, matyti tai, kas tikra, o ne išgalvota tam, kad kažkas galėtų pateisinti savo neveiksnumą. Lietuvai reikia lyderių, kurie būtų atviri, turintys stuburą ir nebijantys ginti savo šalies ir žmonių interesų.

Aš matau, kad dauguma gyventojų nusivylė ir beveik visiškai nurašė dabartinės politikos formuotojus. Pasitikėjimas Vyriausybe yra iki šiol nematytose rekordinėse žemumose. Piliečių nuomonė ignoruojama. Mūsų žmonės vis rečiau pasiryžta kurti šeimas. Pamažu nykstame. Nebesaugome savo gimtosios kalbos, o pragaištingas trumparegiškumas naikinant švietimo, sveikatos, socialinės apsaugos ir kitas sistemas, menkinant žemės ūkio reikšmę, grasinasi sunaikinti regionus ir Lietuvą paversti dviejų ar trijų miestų šalimi. Užuot įsiklausę į žmonių problemas ir jas sprendę, kai kurie vadovai sau leidžia arogantiškai pareikšti, kad jei kažkas nepatinka, po kelių metų bus galima išsirinkti kitus.

Per pastaruosius metus Lietuvos užsienio politikos formuotojai ieškojo ne draugų, o kūrėsi sau priešus, žlugdydami verslą ir paversdami mus neprognozuojamu Europos šeimos nariu. Norėdami visa tai pakeisti, turime norėti patys kurti savo šalį, mylėti ją visa širdimi, kaip ir kiekvieną šalia esantį, nugalėti mus kaustančias baimes bei netikrumą. Mes tikrai mokame ir galime: KURTI, MYLĖTI, NUGALĖTI!

Savo, kaip kandidato rinkiminę programą neatsitiktinai pristačiau ne Vilniuje. Lietuvos regionai – puikus savo kraštui atsidavusių žmonių darbo pavyzdys, kaip kuriamas grožis ir realiu darbu įrodoma, kad Lietuva nėra vieno miesto šalis. Kad ir už Vilniaus ribų yra gyvenimas, klesti kultūra.

Į Prezidento rinkimų areną ateinu turėdamas labai aiškų visuomenės narių ir tradicines vertybes ginančių politikų pasitikėjimą bei palaikymą. Neabejoju, kad pastarųjų dalis po Seimo rinkimų formuos Vyriausybę ir valdančiąją daugumą. Mes kartu galėsime užbaigti trijų svarbiausių valstybės institucijų susipriešinimą bei užtikrinti, kad mano idėjos taps darbais. Tam, žinoma, pirmiausia reikia Jūsų pasitikėjimo ir palaikymo.

Valstybės vadovo pareiga yra telkti visuomenę ir politinę bendruomenę. Todėl šie Prezidento rinkimai ir žmonių pasirinkimas lems, kiek mūsų šalis bus saugi, kad neišnyktume kaip Tauta, kad nepamirštume ne tik savo beveik trijų milijonų bendruomenės, bet ir savo kalbos, tradicijų. Kandidatuoju šiuose rinkimuose, nes tikiu, kad galiu sugrąžinti piliečių pasitikėjimą Valstybe.

Suprantu, kad turime rengtis galimoms grėsmėms, tačiau tuo pat metu privalu dar labiau rūpintis savo valstybės augimu. Valstybė neįsivaizduojama be šeimų, jose gimstančių ir augančių vaikų, rūpesčio susirgusiu ar vyresnio amžiaus žmogumi, galimybių kurti ir vystyti verslą, be mūsų unikalumą užtikrinančių regionų. Dabar visa tai palikta ir numesta į paraštes!

Dirbamas tiek Vyriausybėje, tiek Seime, ne kartą įrodžiau, kad mano žodžiai nesiskiria nuo darbų, o užsibrėžto tikslo moku siekti atkakliai ir užtikrintai. Jei sulauksiu Jūsų pasitikėjimo Prezidento rinkimuose, tai, ką Jums pristatysiu kaip savo programinius tikslus, bus įgyvendinta kiekvieno iš mūsų labui:

1. Dėmesys fundamentalioms vertybėms, kurios yra mūsų išlikimo pagrindas. Nuosekliai puoselėsiu ir ginsiu tradicines vertybes – šeimą, Tautą, valstybę, kalbą, istoriją, pilietiškumą ir demokratiją.

Nepalaikysiu ir pats neteiksiu siūlymų jungtis prie tarptautinių konvencijų, griaunančių tradicinės šeimos instituto sampratą, nepritarsiu vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimui, spręsdamas dėl Seimo priimtų įstatymų vadovausiuosi tradicinės šeimos ir vaiko gerovės principais. Rūpinsiuosi lietuvių Tautos tapatybės išsaugojimu, gerbsiu jos ištakas ir valstybės raidos istoriją, įsiklausysiu į pilietinės visuomenės balsą. Stiprinsiu valstybinės lietuvių kalbos statusą ir jos reikšmę pilietinėje visuomenėje. Mūsų unikalumas yra mūsų stiprybė. Kitoms valstybėms jau suprantant savo klaidas, Lietuva gali išlikti tokia valstybe, kuriai klaidų taisyti nereikės.

2. Demografijos problemų sprendimas yra valstybės išlikimo klausimas. Lietuvai susiduriant su vienais didžiausių demografi nių iššūkių pasaulyje, privalome nusimesti rožinius akinius ir nustoti kalbėti apie tai, kad turime susitaikyti su gyventojų skaičiaus mažėjimu ir prie jo prisitaikyti. Jei tauta nyks – visa kita praranda bet kokią prasmę. Todėl skirsiu ypatingą dėmesį demografinių problemų sprendimui. Jas sieksiu įveikti ne imigracijos, o gimstamumo skatinimu, siūlysiu ir remsiu tiesiogines bei mokestines paskatas. Inicijuosiu emigrantų grįžimo į Lietuvą programą. Kartu su Seimu ir Vyriausybe bei visomis politinėmis jėgomis ieškosime galimybių reikšmingai didinti vaiko pinigus, iki 5 proc. sumažinti gyventojų pajamų mokestį tėvams su trimis vaikais ar panaikinti šį mokestį auginantiems daugiau nei tris vaikus. Drauge su šeimos politika, kaip valstybės gerovės pagrindą matančia politine jėga, didinsime paramą jaunoms šeimoms, įsigyjant būstą. Visiems vaikams iki 16 metų sieksime užtikrinti nemokamą viešąjį transportą.

3. Matydami vis aštrėjančią geopolitinę situaciją, įsiplieskiančius karo židinius, privalome būti budrūs ir pasiruošę. Tačiau tam tikrai nepasitarnauja dabartinės valdžios skleidžiama panika. Turime ne panikuoti, bet ruoštis valstybės gynybai ir būti pasirengę atremti bet kokias grėsmes. Vykstant karui Ukrainoje, teroristams užpuolus Izraelį, vis geriau suprantame, kad turime tapti tokiomis šalimis kaip Šveicarija ar Suomija, kurių piliečiai valstybės grėsmėms ruošiasi nuolat ir kiekvienas žino, ką turėtų daryti. Todėl būdamas vyriausiuoju valstybės ginkluotųjų pajėgų vadu dėsiu visas pastangas, kad būtų realiai įgyvendinta visuotinio pasirengimo gynybai koncepcija, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas būtų pasirengęs galimoms grėsmėms ir motyvuotas jas atremti. Stiprinsiu krašto gynybą, esminį dėmesį skirdamas NATO šalių prisiimto finansavimo įsipareigojimui. Palaikysiu profesionalios ir šauktinių kariuomenės plėtros modelį. Sieksiu, kad būtų užtikrintos sąlygos Vokietijos brigados įsikūrimui Lietuvoje. Pritarsiu rotacinės oro gynybos sistemos sukūrimui, oro policijos pakeitimui į oro gynybos karinį vienetą, divizijos pajėgumų didinimui ir gynybos pramonės pajėgumų vystymui. Lietuvą matyčiau kaip modernų dronų ir antidronų technologijų vystymo ir gamybos, ypač lazerių, centrą. Nepalaikysiu visuotinio šaukimo į kariuomenę idėjos, laikydamas tai pertekline priemone. Skatinsiu moksleivių patriotinio ugdymo ir pilietiškumo stiprinimą bei karinio parengimo kursų atsiradimą universitetuose ir kolegijose. Karinio parengimo kursai turėtų būti pripažinti alternatyva šaukimui į karinę tarnybą būtinajam rezervui formuoti. Stiprinsiu ir plėsiu naujų puskarininkių ir karininkų rengimą, įveiklinsiu komendantūras, jas įtraukiant į visuotinės gynybos planą. Tai padėtų paruošti visuotinei gynybai ne tik aktyvaus, bet ir pasyvaus rezervo pajėgumus – privalome stiprinti savo pajėgas taip, kad nekiltų noro išbandyti NATO vienybę, ypač Lietuvos teritorijoje.

4. Valstybės užsienio politiką orientuosiu, pirmiausia, į Lietuvos interesų gynimą, vengsiu tarptautinių susitarimų, kurie galėtų mažinti ES valstybių savarankiškumą ir identitetą, saugosiu nacionalinės teisės viršenybę. ES narių savitumas ją praturtina, todėl jis turi būti išsaugotas. Remsiu Ukrainą kare prieš Rusiją, atkursiu pragmatinius politinius ir ekonominius santykius su Kinija. Plėtosiu strateginį bendradarbiavimą su kaimyninėmis valstybėmis: Lenkija ir Latvija. Lietuvos užsienio politika turi orientuotis į Lietuvos ekonominės galios stiprinimą ir svorio Europos Sąjungoje bei NATO didinimą. Užsienio politika turi atstovauti Lietuvos interesams, būti telkianti ir burianti koalicijas, o ne skaldanti. Derybose dėl Daugiametės finansinės programos tvirtai laikysiuosi pozicijos, kad Lietuvai turi tekti solidus ES finansavimas visoms prioritetinėms sritims: žemės ūkiui ir kaimo plėtrai, sanglaudai bei Ignalinos atominės elektrinės uždarymui. Užtikrinsiu, kad siekdama gauti ES finansavimą, Lietuva neprisiimtų nepasvertų ir gyventojams nepakeliamų įsipareigojimų, pavyzdžiui, įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį.

5. Siekdami užtikrinti saugumą bei ginti šalies piliečių interesus, privalome valstybės rankose išlaikyti kritinę infrastruktūrą, kuri nesubyrėtų vos ištikus pavojui. Taip pat labai svarbu, kad pagrindiniams gyventojų poreikiams užtikrinti skirtos sritys netarnautų vien pelno siekimui, o prisidėtų prie viešojo gėrio kūrimo. Todėl sieksiu, kad valstybė susigrąžintų svarbių įmonių, tokių kaip AB „Ignitis grupė“, kontrolę, išpirkdama akcijas iš privačių investuotojų. Raginsiu įsteigti Valstybinį komercinį banką.

6. Grąžinsiu realų, o ne deklaratyvų rūpestį regionais. Skatinsiu Vyriausybę stiprinti regionų politiką, į regionus orientuoti valstybės investicijas ir užtikrinti kokybiškų viešųjų paslaugų prieinamumą per protingą laiką. Žemės ūkis turi tapti strateginiu sektoriumi, nes apsirūpinimas maistu – valstybės saugumo garantas. Tad derantis dėl ES paramos Lietuvos žemės ūkiui ir kaimo plėtrai, dėsiu maksimalias pastangas, kad Lietuvos žemdirbiai gautų teisingas tiesiogines ES išmokas, kurios leistų vienodomis sąlygomis konkuruoti su kitų ES šalių žemdirbiais.

7. Skirsiu realų, kompetencijomis grindžiamą dėmesį tam, kad būtų išsaugota Lietuvos gyventojų sveikata, o visuomenės sveikata taptų prioritetu. Dėsiu visas pastangas, kad būtų išsaugotas regionų sveikatos įstaigų tinklas. Vetuosiu bet kokią iniciatyvą, kuri sieks mažinti šios srities tinklą regionuose. Sieksiu, kad sveikatos sistemos lėšos nebebūtų naudojamos biudžeto balansavimui ir pasiektų jas sumokėjusius pacientus bei jiems pagalbą teikiančius medikus. Siūlysiu plėsti vaistų be priemokos sistemą ir skatinsiu priimti sprendimus dėl ligoninių vaistinių steigimo. Teiksiu siūlymus ir sprendimus, kurie pradėtų realią kovą su narkotinių medžiagų platinimu. Skatinsiu plėsti priklausomybės ligų prevencijos, gydymo ir reabilitacijos įstaigų tinklą, teiksiu siūlymus didinti bausmes už narkotikų platinimą, ypač vaikams.

8. Kovosiu, kad būtų išsaugotas regionų švietimo ir ugdymo įstaigų tinklas. Pasiūlysiu kitokį, šioms svarbioms regionų sritims labiau tinkamą ir tvarų finansavimo modelį, kuris sustabdytų jų uždarinėjimą. Raginsiu įdiegti nemokamą visos dienos mokyklos modelį ugdymo įstaigose ir skirti didelį dėmesį saugios aplinkos aplink ugdymo įstaigas kūrimui. Plėtosiu kultūros paso idėją. Sieksiu, kad kuo daugiau jaunų žmonių, baigusių studijas ir įgijusių patirties ES darbo rinkoje, grįžtų į Lietuvą ir įgytą patirtį sėkmingai taikytų kurdami ateitį čia, savo krašte.

9. Siūlysiu tokią mokestinę reformą, kuri būtų palankesnė ir paprastesnė, skatintų mokėti mokesčius ir būtų nukreipta prieš šešėlinę ekonomiką. Sieksiu, kad piliečiai pasitikėtų valstybe ir jos teikiamomis paslaugomis bei būtų nepakantūs mokesčių vengimui. Palaikysiu sprendimą taikyti 9 proc. PVM maisto produktams nuo 2026 metų. Kartu su Seimu ir Vyriausybe skatinsime verslo ir darbo vietų kūrimą regionuose – suteiksime mokesčių lengvatas kaimo gyvenamosiose vietovėse investuojant ne mažiau kaip 1 mln. eurų ir sukuriant daugiau kaip 10 naujų darbo vietų.

10. Viena iš Valstybės vadovo kompetencijų – teisėjų skyrimas. Sieksiu pašalinti dvigubų standartų praktiką skiriant ministrus, teisėjus ir kitus valstybės pareigūnus, kad neišlaukę būtino ,,atšalimo“ laikotarpio, politikai neturėtų galimybių užimti skiriamų pareigų aukščiausiose nepolitinėse valstybės struktūrose ir institucijose. Teiksiu siūlymus, kurie leistų užtikrinti adekvatų atlygį teisėjams, prokurorams, policininkams ir kitiems teisėsaugos atstovams. Nepakankamas teisėsaugos finansavimas silpnina ne tik vidaus, bet ir nacionalinį saugumą. Atėjau į politiką ne tam, kad skęsčiau nesibaigiančiuose politiniuose ginčuose, o tam, kad pasiūlyčiau konkrečius sprendimus ir užtikrinčiau jų įgyvendinimą. Tą jau esu įrodęs būdamas Vyriausybės nariu, pirmuoju Sveikatos apsaugos ministru, išdirbusiu visą kadenciją. Gebu dirbti įtemptose situacijose, veikti ramiai ir ryžtingai, nesikratau atsakomybės. Kartu su komanda esame pasiryžę pasiūlyti Lietuvai sprendimus, apjungsiančius ir leisiančius Jums visiems ir kiekvienam individualiai kurti valstybę, ją mylėti ir ginti bei nugalėti visus sunkumus. Programą rengiau bendradarbiaudamas su ekspertais. Tačiau žinau, kad ji plėsis, sulauks dar daugiau pasiūlymų, nes planuoju ir toliau susitikti, kalbėtis, diskutuoti su Jumis, gerbiami Lietuvos piliečiai.

Dėkoju Jums už tai, kad kuriate Lietuvą ir nesate abejingi jos likimui, o Jūsų balsas lems, kokiu keliu Lietuva pasuks per penkerius metus, tad kviečiu aktyviai dalyvauti rinkimuose!