„Premjerė paminėjo kuriamą naują Medijų rėmimo fondą, kuris, neva, tuo turėtų rūpintis, bet mes žinome, kaip būna su naujais „dariniais“ – kažkas negauna informacijos, kažkas nemato problemos, nes neišlenda iš socialinių tinklų.“

Stasys Tumėnas. Ar Lietuvos regionai neliks be spaudos?

2023 09 26

Tikiu, kad Premjerė Ingrida Šimonytė nepajuokavo ir mano per Vyriausybės valandą Seime keltą klausimą „užsikospektavo“. O klausimas, kurį Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma (jis, beje, atstovauja Žemaitijai) labai jau grubiai nutraukė, paprastas, bet rimtas: ar neliks kitais metais atokesnės nuo miestų kaimo vietovės be spaudos, be popierinio informacijos šaltinio?

Priminsiu, kad panaikinus lengvatas, pakilus įvairiausiems mokesčiams, dar išlikusius regioninių redakcijų periodinius leidinius gelbėjo Valstybės parama pristatymo išlaidoms padengti, nes dabar pristatymas prenumeratoriams, kurių nėra daug, tapęs brangesnis negu pati laikraščio savikaina, o redakcijos to nepajėgios kompensuoti.

Tikiu, kad Premjerė išgirs, nes dabartinė parama galioja tik iki 2024 m. sausio 1 d., o problema daug rimtesnė negu kalba apie sukneles ir lombardžinius. Tiesiog Lietuvos kaimas irgi nori, kad ir už Vilniaus gyvenantys žmonės nebūtų „atkirsti“ nuo galimybės skaityti spaudą, nors gal kam tas ir nenaudinga.

Premjerė paminėjo kuriamą naują Medijų rėmimo fondą, kuris, neva, tuo turėtų rūpintis, bet mes žinome, kaip būna su naujais „dariniais“ – kažkas negauna informacijos, kažkas nemato problemos, nes neišlenda iš socialinių tinklų. Juk tas naujas darinys – Viešoji įstaiga Medijų rėmimo fondas – Juridinių asmenų registre įregistruotas tik rugsėjo 13 d., o pirmajame fondo visuotiniame dalininkų susirinkime dar tik nuspręsta patvirtinti fondo direktoriaus viešojo konkurso nuostatus ir paskelbti konkursą į fondo direktoriaus pareigas. Pretendentų dokumentai bus priimami iki spalio 10 dienos. Štai kodėl ir norisi sulaukti Premjerės, Finansų ministrės, Susisiekimo ministro (jis tiesiogiai kuruoja Lietuvos paštą) patikinimą, kad valstybės atokesnės vietovės neliks visai be popierinės spaudos.

Truputį informacijos tiems, kurie tolėliau nuo „spaudos problemų“. Fondą įsteigė Lietuvos Respublikos valstybė, atstovaujama Kultūros ministerijos, Visuomenės informavimo etikos asociacija ir Kultūros periodinių leidinių asociacija, rugpjūčio 25 d. pasirašiusios Medijų rėmimo fondo steigimo sutartį. Taigi bus 3 dalininkai.

Šią sritį kuruojantis kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius sako: „Naujasis fondas nuo kitų metų pakeis Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą ir konkurso būdu pradės administruoti valstybės biudžeto lėšas, skiriamas viešosios informacijos rengėjų, skleidėjų projektams ir veiklai, taip pat žurnalistų stipendijoms. Medijų rėmimo fondas užtikrins platesnį žiniasklaidos srities projektų spektrą ir gebės aktyviau spręsti šiandienius žiniasklaidos sektoriui kylančius iššūkius. Naujas žiniasklaidos rėmimo modelis būsimajam fondo vadovui suteiks istorinę galimybę pradėti darbus gausesniame, atviresniame fonde. Tikimės, kad vadovas gebės suburti profesionalią komandą, užtikrinti skaidrumą, atskaitomybę bei įgyvendinti įstatymo bei steigėjų keliamus ambicingus tikslus, kurie leis padaryti esminį proveržį medijų rėmimo srityje“.

Taigi šio Fondo kuratorius kultūros viceministras kalba apie naują „istorinę galimybę“ siekti skaidrumo, atskaitomybės, atvirumo, bet labai svarbu, kad panašiai girdėtų (apskritai kad išgirstų) ir susisiekimo, ir finansų ministrai, nes kitaip Lietuvos regionai, ypač tie, kurie mažiau apgyvendinti, atokesni, gali likti be spaudos namuose, be tiesioginės galimybės prie kavos ar arbatos puodelio paanalizuoti, susipažinti ne tik Vilniaus „žvaigždžių“ gyvenimėliais, bet ir su regionų aktualijomis.