„Belieka viltis, jog po artimiausių Seimo rinkimų atsiras politinės valios ir pilietinės drąsos išsiaiškinti, kaip dabartinės valdžios sprendimai griovė valstybės švietimo sistemą, kraudami turtus Landsbergių šeimai.“

Ramūnas Karbauskis. Pagaliau Landsbergiai pasiekė viršūnę

2023 07 20

Sėkminga Seimo kadencija Landsbergiams - senelis tapo valstybės vadovu, o anūko šeima tapo turtingiausia tarp visų Lietuvos politikų ir valdininkų šeimų. Žiniasklaida paskelbė turtingiausių viešų asmenų dvidešimtuką.

Pagaliau Landsbergiai pasiekė viršūnę. Liūdna, kad šita viršūnė ne Lietuvos gyventojų gerovės, ar valdžios palaikymo reitingai, o tik Landsbergių šeimos verslo bei turimos įtakos politiniams sprendimams rezultatas. Be to, reikia patikslinti, jog viešai skelbiama ne turto ar verslo vertė, kuri gali dešimtis kartų viršyti akcijų kainą, kuri yra nurodoma turto deklaracijoje. Lansbergių šeimos deklaruotas turtas viršijo 17 milijonų eurų tik pagal akcijų nominalią vertę.

Čia reikia nepamiršti paminėti, jog konservatorių labai nemėgiamo Kauno mero, žinomo verslininko Visvaldo Matijošaičio deklaruotas turtas yra net tris kartus mažesnis, nei Landsbergių šeimynos. Taigi Landsbergiai sėkmingai plečia savo privačių mokyklų ir darželių tinklą, savo pelnus kraudamiesi iš tėvų, galinčių sumokėti už mokslą privačioje mokykloje ar darželyje.

Akivaizdu, jog sprendimus, kiek norima uždirbti iš teikiamų paslaugų priima patys Landsbergiai, nes konkurencija privačių mokyklų ir darželių rinkoje nėra didelė. Taip sparčiai augantis Landsbergių turtas rodo, jog nei COVID, nei prasidėjęs karas Ukrainoje, nei prasidėjusi ekonominė krizė jų verslo paslaugų kainoms neigiamos įtakos nepadarė. Gali būti, kad infliaciniai procesai ir augančios bankinės palūkanos Landsbergių verslo pelningumą tik padidino.

O ir viso Landsbergių verslo reali vertė gali siekti kelis šimtus milijonų eurų, nes deklaruojamas įstatinis kapitalas neatspindi visos turto bei verslo vertės. Todėl labai svarbu suvokti, kokią įtaką politiniai sprendimai švietimo srityje gali daryti tokio masto privačių mokyklų ir darželių verslui.

Žinant, kokiomis pastangomis naikinamos gimnazijos regionuose, kaip vangiai sprendžiami darželių, mokytojų trūkumo klausimai didžiuosiuose miestuose, galima daryti išvadą, jog tai labai palanku Landsbergių verslui. O prisimenant istoriją apie konservatorių norą milijardais eurų finansuoti Tūkstantmečio gimnazijas, kyla klausimas, ar tokiu būdu nebuvo planuojama dar labiau išplėsti Landsbergių šeimos verslo.

Konstitucinis teismas pasisakė, kad Tūkstantmečio gimnazijų projektas prieštarautų Konstitucijai, todėl dabar reikia labai įdėmiai stebėti, kaip Gabrielius Landsbergis bandys rasti kitą kelią tuos pinigus nukreipti į savo žmonos Austėjos Landsbergienės valdomą jų šeimos verslą.

Viešai skelbta nformacija apie valstybinių energetikos įmonių pastangas vystant Landsbergių šeimos verslą, didžiųjų miestų savivaldybių sprendimai papildomai finansuoti privačius darželius, kaip už vieną eurą Landsbergienė įsigijo milijonus eurų kainuojantį sklypą, kaip per Landsbergių privatų verslą buvo stumiamas „neužmirštuolių“ projektas, rodo, jog Landsbergių verslui galima viskas.

Belieka viltis, jog po artimiausių Seimo rinkimų atsiras politinės valios ir pilietinės drąsos išsiaiškinti, kaip dabartinės valdžios sprendimai griovė valstybės švietimo sistemą, kraudami turtus Landsbergių šeimai.