„Ir Ukraina, ir ilgamečio neutralumo nusprendusi atsisakyti Švedija, gali tapti svarbiomis NATO saugumo donorėmis, kurios ilgam užtikrins NATO rytinio flango saugumą.“

Giedrius Surplys. Viešas prašymas Vengrijos ministrui pirmininkui prieš Vilniaus NATO viršūnių susitikimą

2023 06 30

Pone Viktorai Orbanai,

Rašau Jums iš 700 metų jubiliejų švenčiančio Vilniaus, kuriame netrukus prasidės istorinis NATO viršūnių susitikimas.
Kreipiuosi į Jus, prašydamas išlaikyti NATO vienybę ir NATO stiprybę ginant taiką, demokratiją ir tarptautinę tvarką Europoje.

Tikiuosi, kad Jūsų paties kovotojo už laisvę, demokratiją ir TSRS pasitraukimą iš Vengrijos biografija, o taip pat Jūsų Oksfordo universiteto studijų patirtis, leis Jums padaryti teisingus sprendimus prieš Vilniaus NATO viršūnių susitikimą.

Nenoriu tikėti, kad Jūs nuoširdžiai tikite, jog Rusijos agresija Ukrainoje gali būti pateisinta, ir kad galima abejoti Ukrainos teritoriniu vientisumu ar netgi suverenumu. Nenoriu tikėti, kad Jūs iš tiesų tikite, jog Švedijai ne vieta NATO aljanse. Nenoriu tikėti, kad norite būti laikomi Putino agentu NATO ir Europos Sąjungoje (tiek besitęsiant karui, tiek jam pasibaigus).

Vengrai 1956 m. ir 1989 m. kovojo ne tik už savo, bet ir už visos Europos laisvę. Lietuviai partizaninio karo bei Sąjūdžio metu kovojo ne tik už savo, bet ir už visos Europos teisę patiems spręsti savo likimą. Taip ir ukrainiečiai šiandien saugo ne tik savo žemę, bet ir Europą. Ir, lygiai kaip vengrai ir lietuviai, ukrainiečiai daro tai sėkmingai. Kuo greičiau suteiksime jiems aiškią ir konkrečią narystės NATO perspektyvą, tuo greičiau Putino režimas praras motyvaciją tęsti beprasmį kruviną karą. O su šiuo kruvinu karu baigsis ir pigių dujų šantažas, ir grėsmės grūdų eksportui, ir Rusijos galimybė daryti nešvarią įtaką Europos politikai.

Ir Ukraina, ir ilgamečio neutralumo nusprendusi atsisakyti Švedija, gali tapti svarbiomis NATO saugumo donorėmis, kurios ilgam užtikrins NATO rytinio flango saugumą. Tai – ir egzistenciškai svarbus Vengrijos interesas. Putino agresija prieš Ukrainą davė visiškai priešingą efektą jo kėslams. Ukraina atsilaikė ir, galiausiai, nugalės, Rusijos minkštoji galia pasaulyje yra sunaikinta, NATO ir Europos Sąjunga pademonstravo vienybę ir ryžtą, Suomija ir Švedija nusprendė prisijungti prie NATO, o Putino režimo tvirtovė Rusijos viduje ima byrėti.

Todėl prašau Jus Vilniaus NATO viršūnių susitikime pasirinkti teisingą istorijos pusę, paremiant Švedijos ir Ukrainos narystę NATO. Laiko dar yra ir Jūsų tvirtas būdas leidžia tikėtis, kad visas procedūras galima paspartinti. Prisidėkite, kad NATO susitikimas Vilniuje būtų istorinis gerąja, o ne blogąja prasme.

Ačiū

N.B. Šis viešas laiškas bus perduotas per Vengrijos ambasadą Lietuvoje.