„Tenka konstatuoti, kad ministras iki šiol nepadarė nieko, kad sveikatos sistema geriau pasirengtų karo grėsmėms.“

Ministras A. Dulkys lankėsi LVŽS Seimo frakcijoje ir atsakė į frakcijos narių klausimus

2023 05 17

LVŽS frakcijos posėdyje sveikatos apsaugos ministro buvo klausiama, kaip vyksta slaugos paslaugų teikimo pokyčiai ir ar tai, kad dalies slaugos lovų nelieka, nesumažina slaugos paslaugų prieinamumo ir neatsiradus pakankamos slaugos namuose alternatyvos, namiškiams teks palikti darbą, kad galėtų slaugyti artimuosius.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ir jo komanda paaiškino, kad yra dvigubai padidintas stacionarinės slaugos paslaugos įkainis, kad dabar lovų daugėja, kad jų trūksta ir pan. Jei kur nors ir yra problemų dėl paslaugų organizavimo, tai dėl tų problemų yra atsakingos savivaldybės. Trumpai tariant, susiduriantiems su slaugos paslaugų prieinamumo problemomis ministras nurodė kreiptis į savivaldybes, o savo atsakomybės tame nemato. Taip pat iš SAM atstovų buvo pasakyta, kad slauga namuose yra pigesnė, nes vizitų skaičius per metus yra ribojamas iki 260. Tai visiškai neaišku, kaip toks paslaugų kiekis patenkins poreikius asmenų, kurie mažėjant lovų skaičiui nebegaus nuolatinę priežiūrą užtikrinančių paslaugų.
 
Buvo klausimų ir dėl vykstančios greitosios medicinos pagalbos reformos. Seimo nariai klausė, ar yra numatytos lėšos GMP automobilių parko atnaujinimui. Buvo atsakyta, kad lėšos yra suplanuotos kaip ES investicijos ir, kad kitais metais galima tikėtis 50-60 naujų automobilių. Tačiau teko konstatuoti, kad jokie konkursai dar nėra paskelbti. Žinant, kiek užtrunka konkursai, galimi jų apskundimai ir pačių automobilių gamyba, kyla reali grėsmė, kad GMP automobilių parkas ir kitais metais nebus atnaujintas, todėl Vyriausybė dalį skubiai reikalingų lėšų turi susiplanuoti SAM biudžete.
 
Vėl buvo sugrįžta prie klausimo dėl sveikatos sistemos pasirengimo karo grėsmėms ir paminėtos vakar Kaune vykusios pratybos. A. Dulkio dar kartą buvo paklausta apie rezervo kaupimą, gydymo įstaigų pasirengimą.

Tenka konstatuoti, kad ministras iki šiol nepadarė nieko, kad sveikatos sistema geriau pasirengtų karo grėsmėms. Rezervo kaupimas gydymo įstaigose vyksta pagal neaiškius kriterijus. Ministras minėjo NATO protokolus ir kaip kaupiamas priemones minėjo elektros energiją ir gėlą vandenį. Tai tik dar kartą patvirtina, kad neaišku nei kas, nei ką, nei už kokias lėšas kaupia. Taip pat buvo neatsakyta į klausimą kieno sąskaita gydymo įstaigose kaupiamas rezervas. Nebuvo paneigti ir nuogąstavimai, kad rezervas yra kaupiamas įšaldant lėšas, kurios turėtų būti skiriamos pacientų gydymui ar medikų darbo užmokesčiui. Ypač turint galvoje, kad dalis didžiųjų gydymo įstaigų Klaipėdoje ir Vilniuje susiduria su finansiniais sunkumais.
 
Ministrui A. Dulkiui taip pat buvo užduoti konkretūs patikslinantys klausimai dėl gydymo įstaigų vadovų konkursų organizavimo. Ministro klausėme, kodėl (kaip reikalauja teisės aktai) dar sausio mėnesį nebuvo pasiektas dalininkų susitarimas dėl LSMU ligoninės Kauno klinikų vadovo konkurso skelbimo, o dalininkų susirinkimas buvo kviečiamas tik kovo mėnesį ir sutarimo nėra iki šiol. Konkretaus atsakymo nebuvo ir tai gali būti vertinama tik kaip aplaidus neveikimas, keliantis grėsmę didžiausios Lietuvos gydymo įstaigos funkcionavimui. Ministras taip pat negalėjo atsakyti į klausimą, kur yra nustatytas minimalus kandidatų į vadovus skaičius, kad konkursas galėtų vykti. Ministras tik patvirtino, kad tai jo paties vertinimas dėl skaičiaus. Tai reiškia, kad Klaipėdos ligoninės vadovo konkursas buvo sustabdytas vadovaujantis nepagrįstais ir subjektyviais kriterijais.