Projektą pasirašę Seimo „valstiečiai“ sako, kad papildoma laisva diena padėtų palengvinti šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimą, taip pat paskatintų vaikų gimstamumą.

Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė siūlo įteisinti papildomus „mamadienius“ ir „tėvadienius“ 

2022 03 30

Seimas po pateikimo 76 balsais „už“, 42 susilaikius ir nė vienam nebalsavus „prieš“ pritarė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narės Rimantės Šalaševičiūtės inicijuotoms Darbo kodekso 138 straipsnio pataisoms, kuriomis siūloma išplėsti galimybę ir vieną vaiką auginantiems darbuotojams turėti papildomą poilsio dieną per mėnesį, vadinamą „mamadienį“ ar „tėvadienį“, bei kiekvieno vaiko amžiaus ribą pailginti iki 16 metų.

Pagal dabar galiojančią Darbo kodekso 138 straipsnio redakciją, „tėvadienis“ ar „mamadienis“ yra įteisintas tik du ar daugiau vaikų auginantiems tėvams. Be to, nustatyta vienam iš vaikų amžiaus riba – 12 metų, o 18 metų riba taikoma tik vieną ar daugiau neįgalių vaikų auginantiems tėvams.

„Tėvai, auginantys vieną vaiką, iš viso neturi galimybės pasinaudoti šia lengvata. Net ir tuo atveju, kai šeimoje auga du vaikai, netenkama teisės į papildomą tėvų poilsio dieną, jei vyresniajam broliui ar seseriai sukanka 12 metų. Tai sudaro sunkumų ir vienišoms mamoms ar tėvams, kurie augina vieną vaiką. Toks teisinis reguliavimas nedera su konstituciniu asmenų lygiateisiškumo principu, socialinės darnos imperatyvu. Ši takoskyra itin ydinga, – sako parlamentarė, šešėlinės LVŽS vyriausybės socialinės apsaugos ir darbo ministrė R. Šalaševičiūtė. – Galima diskutuoti ir neprieštaraučiau, jei amžiaus riba iki 16 metų nebūtų ilginama. Svarbiausias akcentas – ir vieną vaiką auginantys tėvai neturi būti diskriminuojami. Darbo kodekse jiems turi būti numatytas „tėvadienis“ ar „mamadienis“.“

Šiuo projektu siūloma nustatyti, kad viena papildoma poilsio diena per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę) būtų suteikiama darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, vieną arba du vaikus iki šešiolikos metų; dvi dienos per mėnesį (arba sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę) darbuotojams, auginantiems tris ir daugiau vaikų iki šešiolikos metų.

Projektą pasirašę Seimo „valstiečiai“ sako, kad papildoma laisva diena padėtų palengvinti šeimos ir darbo įsipareigojimų derinimą, taip pat paskatintų vaikų gimstamumą.

Siūloma, kad šeimoms palankesnės Darbo kodekso pataisos įsigaliotų 2022 m. liepos 1 d. Projektas toliau bus svarstomas komitetuose, gegužės 24 d. numatomas svarstymas Seimo posėdyje.