Bronis Ropė pabrėžia, kad Vyriausybė dėl pasiūlymo perskirstyti ES Sanglaudos lėšas nesitarė su visuomene ir nėra viešai pateikusi tokį pasiūlymą pagrindžiančių argumentų.

Lietuvos piliečių peticija dėl neteisingo ES paramos paskirstymo pateikta ES institucijoms

2022 01 19

Lietuvos piliečiai Europos Parlamentui ir Europos Komisijai pateikė peticiją, kuria Europos Parlamento Peticijų komitetas raginamas užkirsti kelią Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono gyventojus diskriminuojančiam lėšų perkėlimui, bei įpareigoti atsakingas ES institucijas užtikrinti tikrąją Bendrijos sanglaudą, kur nėra regionų – antrarūšių.

Peticija buvo inicijuojama po to, kai Lietuvos Vyriausybė kreipėsi į Europos Komisiją, prašydama leisti perskirstyti Sanglaudos politikos asignavimus iš Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono į Sostinės regioną. Pasiūlymu siekiama Sostinės regionui skirti maksimalią reglamentais leidžiamą lėšų dalį – beveik 700 mln. eurų, kuri su nacionaliniu bendrafinansavimu sudarytų apie 1,4 mlrd. eurų.

„Palaikau peticiją inicijavusių Lietuvos gyventojų poziciją ir visomis išgalėmis prisidėsiu, kad Europos Komisija peticijos reikalavimus ir juos pagrindžiančius argumentus išgirstų, – teigia Europos Parlamento narys Bronis Ropė. – Mes kartu su Lietuvos socialiniais partneriais labai daug dirbome, kad išlaikytume maksimalią ES paramą Vidurio ir Vakarų Lietuvos regionui, nes ekonominio ir socialinio išsivystymo rodikliai šiame regione yra kone dvigubai žemesni nei Sostinės regione. Tad Vyriausybės sprendimas dalį tų sunkiai iškovotų lėšų atimti iš kukliau besiverčiančių ir nukreipti į Sostinės regioną, kur pragyvenimo lygis ir taip jau viršija ES vidurkį, yra neišmintingas, nesuprantamas ir, mano nuomone, prieštarauja pačiai sanglaudos logikai, kuria siekiama tolygaus visų regionų vystymosi – t. y., investicijomis turėtų būti skatinami lėčiau, sunkiau besivystantys regionai, kad jie greičiau pasivytų aukštesnį išsivystymo lygį pasiekusius regionus“.

Europarlamentaras pabrėžia, kad Vyriausybė dėl pasiūlymo perskirstyti ES Sanglaudos lėšas nesitarė su visuomene ir nėra viešai pateikusi tokį pasiūlymą pagrindžiančių argumentų.

„Viliuosi, kad tiek Europos Parlamento Peticijų komiteto nariai, tiek Europos Komisijos Sanglaudos ir reformos komisarė įsiklausys į šimtų Lietuvos piliečių pasirašytos peticijos reikalavimus ir nesutiks su LR Vyriausybės siekiu perkelti beveik 700 mln. eurų dydžio sumą iš statistinio Vidurio ir Vakarų Lietuvos į Sostinės regioną, teigia peticijos iniciatorė Vaida Pranarauskaitė. – Lietuvos Vyriausybė ir Seimo Europos reikalų komiteto nariai, inicijavę tokios ženklios sumos perkėlimą, dangstydamiesi „tolygaus vystymosi“ vizija, dar labiau padidintų ir taip jau egzistuojančią nemenką atskirtį tarp Sostinės ir likusios Lietuvos. Juo labiau, kad Vyriausybė jau yra pasitvirtinusi priemonių planą, kuriuo remiantis, kai kurių ES subsidijuojamų projektų finansavimo lėšos bus skiriamos išimtinai Sostinės regionui. Tad labai tikiuosi, kad ES institucijos išgirs mūsų raginimą ir priims sprendimą, vadovaujantis protingumo ir solidarumo principais, kad Lietuvoje neliktų regionų – antrarūšių.“

Pagal Europos Komisijos skaičiavimus, Lietuvos Sostinės regiono pragyvenimo lygis siekia 111 proc. ES vidurkio (skaičiuojama BVP pagal perkamąją galią), o Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono pragyvenimo lygis – 63 proc. ES vidurkio.