„Seime ištikimybės tautinėms vertybėms egzaminą išlaikė tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.“

Ramūnas Karbauskis. Tik absoliutūs liberalai gali balsuoti už lietuvių kalbos naikinimą įgalinančius įstatymus

2022 01 17

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turi kelias raudonas linijas, kurių nei vienas partijos ar frakcijos narys neperžengs. Viena iš jų – x, q ir w lietuvių abėcėlėje atsiradimas. Praėjusią savaitę 83 Seimo nariai parodė savo abejingumą Lietuvos Konstitucijai, Konstitucinio Teismo nutarimams, bei visišką abejingumą valstybiniam lietuvių kalbos statusui.

Lietuvių kalbą paniekinti siekiantys Seimo nariai mano, jog, skirtingai nei daugelyje savo kalbas puoselėjančių valstybių, Lietuvoje gali būti naudojamos ne lietuviškos abėcėlės raidės x, q, w. Suprantu, jog ne kiekvienas Lietuvos pilietis įsigilinęs į galimas tokio sprendimo pasekmes, tačiau priesaiką davęs Seimo narys privalo žinoti, kad tai būtų viena didžiausių lietuvių Tautos ir lietuvių kalbos išdavysčių atkurtos Lietuvos istorijoje.

Lietuvos Konstitucinis Teismas ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija ne vieną kartą yra pasisakę šiuo klausimu ir vienareikšmiai atmetę galimybę naudoti lotyniškas raides x, q, w asmenvardžių rašyboje tapatybės dokumentuose.

Mūsų poziciją ir abėcėlės sudarkymo pasekmes plačiai pristato akademikas Eugenijus Jovaiša straipsnyje. Labai rekomenduoju paskaityti visiems.

Taip pat atkreipsiu visų Jūsų dėmesį į tuos politikus, kurie spjovė į Konstituciją ir lietuvių kalbą. Nieko neturėtų stebinti, kad Konstituciją pažeisti siekia Liberalų sąjūdis, Laisvės partija, Tėvynės sąjunga-krikščionys demokratai, bet labai nustebins, jog liberalus savo balsais parėmė dauguma socialdemokratų, Darbo partijos ir Sauliaus Skvernelio vadovaujamos frakcijos narių.

Tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje nebuvo nei vieno palaikančio šį projektą.

Mūsų sąjungai tai aiški raudona linija, kaip ir balsavimas dėl partnerystės įteisinančios vienos lyties asmenų santykius, atitinkančius tradicinės šeimos apibrėžimą.

Dėl balsavimo už partnerystės įstatymo projektą iš partijos ir frakcijos buvo pašalintas Tomas Tomilinas, o Lukas Savickas ir Rūta Miliūtė įspėti, jog dar kartą balsavę už partnerystės įstatymą bus pašalinti iš frakcijos. Vertinant praėjusios savaitės balsavimus, galima konstatuoti, kad be jau minėtų Seimo narių, už balsavimą dėl asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo, iš frakcijos būtų pašalinti Saulius Skvernelis, Zenonas Streikus, Tomas Tomilinas, Lukas Savickas, Rūta Miliūtė.

Iš buvusių LVŽS frakcijos narių balsavime nedalyvavo Algirdas Stončaitis. Džiaugiuosi, kad buvusiems LVŽS frakcijos nariams Linui Kukuraičiui, Rimai Baškienei, Laimai Mogenienei, Laimai Nagienei užteko drąsos pasielgti pagal savo sąžinę ir įsitikinimus.

Akivaizdu, jog tik absoliutūs liberalai gali balsuoti už lietuvių kalbos naikinimą įgalinančius įstatymus, tad buvusiems frakcijos kolegoms linkiu atrasti atsakymą apie savo politinę tapatybę.

Jau praėjusioje kadencijoje Saulius Skvernelis buvo vienas didžiausių Andriaus Kubiliaus sąjungininkų, bandant priimti šį antikonstitucinį įstatymą, ilgą laiką spaudęs mūsų frakcijos kolegas palaikyti konservatorių iniciatyvą. Neturėtų stebinti ir tai, jog po balsavimo,svarstant šį įstatymą, Gabrielius Landsbergis pirmiausiai nuėjo pas Saulių Skvernelį ir jam padėkojo už palaikymą.

Žinau, kad Sauliui Skverneliui save ir savo kuriamą partiją dėl viešųjų ryšių labai norėtųsi vadinti tautine, bet su jo liberaliomis pažiūromis į daugelį vertybinių klausimų, kaip šiuo atveju, į lietuvių kalbą ar į Stambulo konvenciją, nepavyks apsimesti tautininku.

Kiekvienas žmogus, gyvendamas demokratinėje visuomenėje turi pasirinkimo galimybę, tik tapdamas politiku jis neturi meluoti apie savo tikrus įsitikinimus, kurie anksčiau ar vėliau pasimato. Seime ištikimybės tautinėms vertybėms egzaminą išlaikė tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o kiek tai svarbu Lietuvos žmonėms parodys laikas.