TEISINGUMAS

Korupcijos lygis šalyje traukiasi

Korupcijos suvokimo indekse Lietuva per 2019 metus pakilo iš 38 į 35 vietą tarp 180 pasaulio šalių. Tai yra aukščiausias istorijoje Lietuvos pastangų kuriant skaidrią valstybę įvertinimas.


Efektyvesnė kova su pinigų plovimu

Kovai su pinigų plovimu – nauji įstatymų pakeitimai ir efektyvesnės priemonės. Priimti Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo ir kitų įstatymų pakeitimai, taip patobulinant šios srities teisinį reguliavimą.

Lietuvos biudžeto skaidrumo indeksas

2019 m. Lietuvos biudžeto skaidrumo indeksas nepakito - 5,93 balo. 2020 m. priėmus strateginio valdymo pertvarkos teisės aktus vertinimas bus aukštesnis.


Valstybės nekilnojamojo turto valdymas

2019 m. Turto bankui perduotas centralizuotai valdyti Kultūros, Susisiekimo, Švietimo, mokslo ir sporto, Teisingumo ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų bei šioms ministerijoms pavaldžių institucijų valdomas administracinės paskirties nekilnojamasis turtas. Nuo 2015 m. perduota centralizuotai valdyti 555,3 tūkst. kv. m ploto, tai sudaro 76,8 proc. viso perduotino centralizuotai valdyti nekilnojamojo turto ploto.

Vartotojų teisių stiprinimas teisinėmis priemonėmis

Seimas priėmė Teisingumo ministerijos parengtas pataisas, kaip patobulinti grupės ieškinio pateikimo procedūrą, kad vartotojai galėtų paprasčiau ir sklandžiau apginti savo teises.




Griežtesnė politinių kampanijų finansavimo kontrolė

Seimas priėmė įstatymų paketą, reglamentuojantį naują politinių partijų finansavimo tvarką.